Lista på produkter efter tillverkare Norma

Då allt började- 1902

Norma grundades 1902 av bröderna Enger från Oslo som några år tidigare startat Norma Projektilfabrik A/S. Namnet Norma har ingenting med Norge att göra, vilket man skulle kunna tro, utan det var så att en av bröderna var omåttligt förtjust i operan Norma av Bellini. Den svenska skytterörelsen behövde en svensk leverantör och Norma Projektilfabrik A/S ombads att etablera sig i Sverige. Vid denna tid var Sverige och Norge förenade i union. Bröderna tog tåget till Sverige och etablerade sig ca två mil från gränsen, i Åmotfors.

Ett modernt tankesätt

Från och med starten och fram till mitten av seklet, var verksamheten dominerad av militär- och skytteproduktion. Efter hand blev jaktsortimentet allt mer intressant. Norma började ta internationella kontakter vid denna tid. Detta, tillsammans med det militära intresset, drev fram ett modernt tänkande och nya produkter med särklassig precision.

Nils Kvale

Nils Kvale, tillsammans med Roy Weatherby, var ovärderliga för Normas framgångar under 1900-talets andra hälft. Nils Kvale var på samma gång en fantastisk visionär och en väldigt duktig produktutvecklare. På 1960-talet kunde en rad nya kalibrar introduceras på marknaden. Inte minst Nils Kvales samarbete med kollegor i USA bidrog till att göra Norma välkänt som tillverkare av högkvalitativ gevärsammunition.

Normas patroner Alaska, Vulkan och sedermera Oryx är numera ett begrepp för alla jägare världen över.

Norma idag

Vårt huvudkontor och produktion finns i Åmotfors, Värmland. Nuförtiden tillverkar Norma cirka 30 miljoner patroner i mer än 100 kalibrar varje år. Det innebär att Norma erbjuder ett av de största ammunitionssortimenten i världen och att återförsäljare över hela världen erbjuds ett komplett, högklassigt sortiment av produkter från en och samma leverantör – Norma.

Vår sida använder enbart nödvändiga cookies för sidans funktionalitet. Läs mer i vår Cookiepolicy.